Produkty do smarowania są obecnie bardzo niedoceniane. A przecież są świetnym sposobem na łatwe uzupełnienie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i przygotowanie szybkiej kolacji, przekąski lub śniadania. Dziś sięgnęliśmy po wersję z soczewicy z jajkiem i możemy ją tylko polecić. 👌🏻
1 porcja zawiera.
- 201 kcal
- 13 g węglowodanów
- 11 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 4 porcje
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- sól
- pieprz
- pietruszka
Przygotowanie
-
Opłucz czerwoną soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zwykle przez około 15‑20 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedź wodę i pozwól soczewicy ostygnąć.
-
W międzyczasie w większym garnku ugotuj jajka. Ostudź je pod zimną wodą, obierz i pokrój na małe kawałki.
-
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor przez około 5 minut. Dodaj mieloną kolendrę i paprykę i smażyć przez kolejną 1 minutę.
-
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj ugotowaną soczewicę wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem na gładką masę. Możesz dodać odrobinę wody lub oliwy z oliwek, aby uzyskać pożądaną bardziej kremową konsystencję.
-
Przenieś mieszaninę do miski, dodaj posiekane jajka, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
-
Przed podaniem udekoruj pastę świeżymi ziołami. Podawaj z chlebem żytnim lub jako dip do pikantnych paluszków chlebowych.