Usta lepkie od pączków z dżemem? To nasze dziecięctwo, prawda? A ponieważ my też za nimi tęskniliśmy, postawiliśmy na zdrowszą wersję. Tym razem wypełniliśmy je nieśmiertelnym połączeniem PB i Jelly.
Są prawie jak od babci, tylko trochę mniej kaloryczne, ale nadal bardzo dobre. Nie wierzysz? To chodź i spróbuj.
1 porcja zawiera.
- 245 kcal
- 31 g węglowodanów
- 11 g tłuszczów
- 7 g białka
Na 9 porcji
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 200 g gładkiej mąki
- 60 g cukru kokosowego
- 1 suszone drożdże
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 60 g ghee
- 150 ml mleka
- 2 żółtka jaj
Przygotowanie
-
Podgrzej mleko w rondelku, aż będzie letnie. To to samo z masłem ghee. Niech się roztopi i odstaw na bok.
-
W misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, cukier, szczyptę soli i zmieloną wanilię. soli i mieloną wanilię. Dodaj schłodzone roztopione masło i mleko wraz z żółtkami do suchej mieszanki i ugniataj na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
-
Na posypanej mąką powierzchni rozwalkuj ciasto na arkusz o grubości około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj kółka z arkusza i umieścić je na blasze do pieczenia. Pozostaw wycięte pączki do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 15 minut.
-
Po wyrośnięciu piec pączki w temperaturze 175°C przez około 15 minut na złoty kolor.
-
Upieczone pączki posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze kokosowym.
-
Przygotuj 2 torebki do dekorowania z końcówką. Jedną z masłem orzechowym i jedną z dżemem malinowym. Używając przeciwległego końca wykrawaczki do ciasta, zrób głębokie wgłębienie z boku każdego pączka. Wypełnij wgłębienia do połowy masłem orzechowym, a do połowy dżemem malinowym.
-
Wtedy pączki możemy podawać od razu. Najlepiej smakują świeże.
Smacznego.