Szukasz inspiracji na wielkanocne wypieki? Nie możesz się zdecydować, czy zrobić coś słodkiego czy wytrawnego? Te rolki są łatwe w przygotowaniu, smaczne i z pewnością wyróżnią się na stole. Co więcej, można je nadziać zarówno na słodko, jak i na słono.
1 porcja zawiera.
- 226 kcal
- 15 g węglowodanów
- 12,6 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 4 porcje
- 225 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko jaj
- 120 g beztłuszczowego twarogu
- 30 g masła orzechowego
- 25 g białko serwatkowe - masło orzechowe i solony karmel
- 1/2 jabłka
- 60 g śmietanki
- 30 g ghee
- 20 g Vilgain musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 100 g Vilgain piersi z kurczaka
Przygotowanie
-
Pokrój rozwałkowane ciasto francuskie na 8 długich pasków. Uformuj ciasto w kulki i owinąć je folią. Paski owijamy paskami ciasta francuskiego wokół stożka. Zaczynając od węższej części, zawsze zawsze nakładając kawałek na siebie. W ten sposób powstaną marchewki.
-
Umieść marchewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem i piecz w temperaturze 180°C przez 25‑30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odwróć rożki tak, aby były upieczone od spodu. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na co najmniej kilka minut przed zdjęciem folii.
-
Wariant słodki - krem budyniowy (4 sztuki)
226 kcal | 15 g S | 12 g B | 12,6 g T (1 szt.)
-
Aby przygotować słodkie nadzienie, wymieszaj w misce twarożek z masłem orzechowym i białkiem. Wypełnij gotowe i schłodzone rożki nadzieniem za pomocą worka cukierniczego i użyj plasterków jabłka do wykończenia.
-
Wariant pikantny - pasta z indyka (4 sztuki)
268 kcal | 13 g S | 8,2 g B | 20 g T (1 szt.)
-
Aby przygotować pastę, włóż indyka z puszki do miski bez zalewy. Dodaj ghee, serek, musztardę i suszoną bazylię. Zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego. Za pomocą worka cukierniczego ponownie napełnij farszem gotowe i ostudzone marchewki. Do wykończenia użyć świeżej rukoli.