Sopa de Albóndigas to tradycyjna zupa kuchni latynoamerykańskiej z dużą dawką aromatycznych przypraw. Charakteryzuje się wyjątkowo soczystymi kluseczkami z mielonej wołowiny i zdecydowanie warto jej spróbować.
1 porcja zawiera.
- 468 kcal
- 24 g węglowodanów
- 28 g tłuszczów
- 30 g białka
Na 4 porcje
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu wołowego
- 400 g Vilgain sos pomidorowy arrabbiata
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Wymieszaj wszystkie składniki mieszanki mięsnej w misce i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
-
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i usmaż klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie odstaw je na bok.
-
Podgrzej odrobinę oleju w garnku do zupy i dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Smaż, aż warzywa będą miękkie.
-
Dodaj bulion, przecier pomidorowy, suszoną kolendrę, kminek, słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
-
Dodaj klopsiki do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
-
Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Zupę podawaj posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.