W Wielki Czwartek tylko zielona zupa. Na przykład ta grochówka, która będzie gotowa w kilka minut. Składniki na nią zawsze będziesz mieć w domu. Trzeba tylko mieć gotowy groszek w zamrażarce. Smakuje jak krem, choć zagęszczona jest tylko warzywami. A z chrupiącymi grzankami smakuje najlepiej!
1 porcja zawiera
- 131 kcal
- 19,2 g węglowodanów
- 2,8 g tłuszczów
- 5,1 g białka
Na 6 porcji
- 450 g mrożonego groszku
- 200 g ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ghee
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 1 l wody
- suszony czosnek
- lubczyk
- sól himalajska
- Vilgain pieprz
- Tost
- 3 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie
-
Podsmaż cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek na oliwie z oliwek i maśle ghee. Doprawić suszonym czosnkiem.
-
Następnie wlej wodę, dodaj łyżkę bulionu warzywnego i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
-
Zmiksuj zupę w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Wlej z powrotem do garnka, dopraw solą i pieprzem, posypaj suszonymi goździkami, dodaj czosnek i płatki owsiane.
-
Gotuj zupę przez kolejne 5 minut.
-
Najlepiej smakuje z grzankami. Dlatego pokrój grzanki w kostkę i usmaż na maśle ghee. Można również dodać suszone goździki.
Życzymy miłych Świąt Wielkanocnych!