Kwasy omega

Produktów: 7
Sortowanie
:
Najtańsze
OstroVit Omega 3-6-9
-11 %
OstroVit Omega 3-6-9
90 kapsułek
19,49 zł
21,99 zł
Myprotein Omega 3
Myprotein Omega 3
90 kapsułek
266
27,90 zł
Vilgain Omega 3
Vilgain Omega 3 ⁠–⁠ naturalna forma trójglicerydów, wysoka stabilność oksydacyjna, 500 mg EPA i DHA w 1 kapsułce, wspomaganie wzroku, mózgu i zdrowia serca
60 kapsułek
286
37,90 zł
Myprotein Omega 3
Myprotein Omega 3
250 kapsułek
266
49,90 zł
Reflex Nutrition Omega 3
Reflex Nutrition Omega 3
90 kapsułek
187
49,90 zł
Myprotein Omega 369
Myprotein Omega 369
120 kapsułek
10
49,90 zł
Reflex Nutrition Krill Oil
Reflex Nutrition Krill Oil
90 kapsułek
11
99,90 zł

Czym są kwasy omega 3?

Kwasy tłuszczowe omega 3 to grupa korzystnych dla zdrowia tłuszczów, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Są one niezbędnymi składnikami odżywczymi, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego ich spożycie zależy od diety. Najważniejsze kwasy omega‑3 to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Działanie kwasów omega 3

Głównym efektem działania kwasów tłuszczowych omega 3 jest ich bezpośrednie (przeciwzapalne) działanie w stosunku do kwasów tłuszczowych omega 6, które są znacznie bardziej powszechne w diecie człowieka i mają działanie prozapalne (forma mechanizmu obronnego organizmu ludzkiego). Ponadto, spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 może:

  • zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia,
  • promować zdrowie oczu i mózgu
  • zwalczać depresję i stany lękowe,
  • wspierać prawidłowy rozwój dziecka w czasie ciąży,
  • przyspieszyć regenerację po aktywności sportowej.

Przyjmowanie kwasów omega 3

Idealne spożycie omega 3 opiera się na spożyciu kwasów tłuszczowych omega 6, które znajdują się w większości olejów roślinnych. Stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 obecnych w diecie nie powinien być większy niż 3:1. Jednak stosunek 20:1 nie jest dziś rzadkością.

Źródła kwasów omega 3

Algi morskie i fitoplankton są uważane za jedne z najwyższej jakości źródeł kwasów tłuszczowych omega 3. Ich źródłem są małe skorupiaki lub tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki i makrela), które ludzie włączają do swojej diety - czy to w postaci żywności, czy też suplementów

Niedawnym odkryciem był tzw. Olej z kryla który jest wytwarzany z małych skorupiaków, które żyją w czystych wodach Antarktydy i nie są obciążone toksycznymi metalami. Co więcej, olej z kryla jest wielokrotnie bogatszy w przeciwutleniacze. Z reguły żywność pochodzenia roślinnego nie jest uważana za dobre źródło kwasów tłuszczowych omega‑3 (z wyjątkiem wodorostów).

Pokaż więcej Pokaż mniej