Słodkich ciast nigdy dosyć, ale ciasto na kolację, lunch lub przekąskę, które jest doskonale sycące? Jesteśmy za wszystkimi dziesięcioma, więc z przyjemnością przygotowujemy kolejny pikantny przepis na quiche, tym razem w wersji z cebulą i serem. Oprócz połączenia pysznych i chrupiących tekstur, ciasto szczyci się równowagą i prostotą, co jest typowe dla @vilgaincooking. Czy dla Ciebie też jest to typowe? W takim razie ta pikantna pyszność jest dokładnie w Twoim guście. Przygotujmy go! 🥧
1 porcja zawiera.
- 305 kcal
- 14 g węglowodanów
- 23 g tłuszczów
- 11 g białka
Na 8 porcji
- 230 g ciasta francuskiego
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml 12% śmietanki
- 4 jajka
- 150 g cheddar
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pietruszka
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Rozwałkuj ciasto francuskie i umieść je w okrągłej formie. Ciasto powinno pokryć dno i brzegi formy. Wymieszaj widelcem, aby zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia.
-
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje, około 15‑20 minut. Od czasu do czasu mieszaj cebulę, aby zapobiec jej przypaleniu.
-
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, starty twardy ser (my użyliśmy cheddara, ale ostateczny wybór należy do Ciebie), sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
-
Rozłóż karmelizowaną cebulę równomiernie na cieście. Na wierzch wylej mieszaninę śmietany i jajek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25‑30 minut, aż nadzienie zastygnie, a powierzchnia nabierze złotego koloru.
-
Podawaj quiche schłodzone i posypane świeżymi ziołami w zależności od pory roku.