Nie ma to jak klasyczne, uczciwe tiramisu, ale czasami przydaje się szybszy i zdrowszy przepis, aby zaspokoić ochotę na tiramisu. Ta owsiana wersja na blasze do pieczenia z pewnością znajdzie miejsce wśród ulubionych deserów. Więc zobacz, jak to zrobić.
1 porcja zawiera.
- 198 kcal
- 21 g węglowodanów
- 5 g tłuszczów
- 15 g białka
Na 8 porcji
- 100 g Vilgain płatków owsianych
- 100 g bezglutenowe płatki minutowe
- 150 g mleka
- 7 g świeżo palonej kawy Vilgain - Peru
- 150 ml wody
- 1 jajko
- 50 g syropu z cykorii
- 6 waniliowych kropli stewii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 35 g białka do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g niskotłuszczowego twarogu
- 6 waniliowych kropli stewii
- 1 szczypta kakao
Przygotowanie
-
Najpierw upiecz ciasto.
Wrzuć klasyczne płatki owsiane jumbo i bezglutenowe płatki owsiane do dużej miski. Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej i zaparz kawę. Wlej gorące mleko i kawę do płatków owsianych i wymieszaj.
-
Do miski dodaj również białko do pieczenia, jajka, syrop z cykorii, proszek do pieczenia, olej rzepakowy i waniliowe krople stewii. Wymieszaj i przelej do naczynia do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
-
W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, ubij śmietanę. Po prostu wymieszaj 2 twarogi w misce z kilkoma kroplami waniliowej stewii.
-
Po upieczeniu pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie posmaruj kremem, posyp kakao i wstaw do lodówki do następnego dnia.
-
Potem się tylko delekuj.