Vilgain Fleur de Sel - rzadka, nierafinowana i ręcznie zbierana sól
Vilgain Fleur de Sel, znana również jako kwiat soli lub sól celtycka, to unikalna, w 100% naturalna sól o wyjątkowo wysokiej jakości. Jej delikatne kryształy mają początkowo chrupiącą konsystencję, która szybko rozpuszcza się w ustach i równomiernie otwiera kubki smakowe na bogaty, delikatny słony smak.
Z krystalicznie czystych wód greckiego chronionego krajobrazu
Nasza sól morska pochodzi z mokradeł wokół Mesolonghi, miasta portowego w zachodniej Grecji. Laguny tego dużego obszaru chronionego krajobrazu naturalnie filtrują wodę. Słońce odparowuje wodę, tworząc skoncentrowane stawy solne, z których rolnicy ręcznie zbierają sól w słoneczne wieczory. Zbierana jest tylko ograniczona ilość, więc soli jest bardzo mało. Nie jest wydobywana z ziemi ani ze skał, jak zwykła sól.
Drobne kryształy bez dodatków
Jest mniej słona i nie przytłacza innych smaków potraw, a raczej pomaga im się wyróżnić. Wystarczy szczypta, aby wykwintne dania nabrały zupełnie nowego wymiaru smakowego. Fleur de Sel nie jest oczyszczany chemicznie i zachowuje naturalną zawartość minerałów i jonów, takich jak potas, wapń i magnez. Pomagają one utrzymać równowagę kwasowo‑zasadową i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Vilgain Fleur de Sel w punktach:
- 100% naturalna nierafinowana sól
- powstaje w wyniku naturalnego działania morza, słońca i wiatru
- pochodzi z chronionego obszaru w zachodniej Grecji
- doskonałe rozprowadzanie smaku w ustach
- nie zawiera chemicznych środków czyszczących ani dodatków
- pomaga wyróżnić się innym smakom w potrawach