Vilgain Komosa ryżowa czerwona – smaczna bezglutenowa przystawka pełna błonnika i białka
Vilgain Komosa ryżowa czerwona – smaczna bezglutenowa przystawka pełna błonnika i białka
Vilgain Quinoa czerwona - chrupiący bezglutenowy dodatek do potraw o wysokiej zawartości błonnika
Vilgain Quinoa Czerwona lub Merlik Chile to bezglutenowe pseudo zboże o lekko słodkim smaku. Świetnie smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Ma ziemisty czerwony kolor i jest bardziej chrupiąca niż biała quinoa.
Wysoka zawartość błonnika i źródło białka
Jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny, więc sprawi, że będziesz syty na dłużej. Zawiera też porządną porcję białka ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, które należą do najlepszych jakościowo źródeł roślinnych. Potwierdza to astronautka NASA Samantha Cristoforetti, która w 2015 roku zabrała quinoa w kosmos jako pokarm o wysokiej wartości odżywczej.
Idealna jako dodatek do dań i główny posiłek
Quinoa idealnie nadaje się do zup, sosów, kaszek, sałatek, dań bocznych lub głównych posiłków. Można ją dobrze połączyć z daniami słodkimi i pikantnymi.
Vilgain Quinoa czerwona w punktach:
- pseudozboże bezglutenowe
- wysoka zawartość błonnika
- łatwo strawna
- źródło białka
- niski indeks glikemiczny
- świetna jako dodatek do potraw lub danie główne
- można przyrządzać na słodko lub na ostro
Składniki
100% czerwona komosa ryżowa.
Kraj pochodzenia.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1591 kJ / 380 kcal |
Tłuszcz | 4,8 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 69 g |
- w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 7,4 g |
Białko | 13,6 g |
Sól | 0,03 g |
Zalecenia producenta
- Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj opłukaną quinoa w proporcji 2:1.
- Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 15‑20 minut, aż większość wody zostanie wchłonięta.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w suchym miejscu i z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.