Połączenie smaków - to właśnie my. Ponadto dla wszystkich miłośników wyrazistych ziół, a jednocześnie lekkich i zrównoważonych potraw, kuchnia azjatycka jest idealna. Tym razem zabraliśmy się za coleslaw z Wietnamu, który łączy w sobie smaki chrupiących warzyw i słodko‑kwaśnego dressingu, który po prostu pokochasz. Tak jak my... i z przyjemnością pokażemy Ci, jak przyrządzić tę pyszność. Do dzieła! 🥗
1 porcja zawiera.
- 323 kcal
- 33 g węglowodanów
- 16 g tłuszczów
- 10 g białka
Na 1 porcję
- 300 g kapusty pekińskiej
- 200 g marchewki
- 50 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki octy jabłkowe
- 2 łyżki cukieru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kubku kolendra
- 1/2 kubku mięty
- 50 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie
-
W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i czerwoną cebulę pokrojone w cienkie paski.
-
W małej misce przygotuj dressing. Wymieszaj ocet jabłkowy, cukier, sos rybny, olej sezamowy, chili i czosnek. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dobrze wymieszaj z warzywami.
-
Odstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem dodać do sałatki grubo posiekaną kolendrę i miętę oraz posypać orzeszkami ziemnymi.
-
Podawaj samą sałatkę lub jako dodatek do ulubionych dań z grilla. Smacznego!