Chrupiące kawałki kurczaka w słodko‑pikantnym sosie, tradycyjne koreańskie danie, to rozkosz na języku. Tym razem przygotowaliśmy je we frytkownicy powietrznej, oszczędzając kalorie z oleju podczas smażenia i nadając kurczakowi idealną chrupkość. Wypróbuj również ten prosty przepis!
1 porcja zawiera.
- 376 kcal
- 24 g węglowodanów
- 8 g tłuszczów
- 40 g białka
Na 4 porcje
- 500 g piersi z kurczaka
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka suszonego czosneku
- 1 łyżeczka Vilgain suszonego imbiru
- 2 łyżki sosu amino z łubinu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka gochujangu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sezamu
- cebula dymka
Przygotowanie
-
Osusz kawałki kurczaka papierowym ręcznikiem i obtocz w skrobi kukurydzianej.
-
Rozgrzej frytownicę do 200°C.
-
Umieść kawałki kurczaka we frytkownicy i piecz przez 20‑25 minut, aż będą chrupiące i złociste. Zamieszaj i odwróć je raz podczas pieczenia.
-
W międzyczasie przygotuj sos: w małym rondelku wymieszać mielony czosnek, mielony imbir, sos sojowy, miód, ocet ryżowy, gochujang (pikantną koreańską pastę), olej sezamowy i wodę.
Jeśli nie masz gochujang, użyj ulubionej pasty curry.
-
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje.
-
Umieść gotowe kawałki kurczaka w misce i polej je przygotowanym sosem. Dobrze wymieszaj, aby kawałki były równomiernie pokryte sosem.
-
Dakgangjeong podawaj posypany sezamem i posiekaną dymką. Idealne do podawania z ryżem lub dodatkami warzywnymi.