Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

45 min.
Uwagi
Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

"Shakshuka" to obfity śniadaniowy przysmak, który narodził się w Afryce Północnej i stopniowo podbił świat. W Izraelu shakshuka stała się nawet tradycyjnym daniem. W innych krajach dumnie zdobi menu popularnych kawiarni śniadaniowych na całym świecie.

Shakshuka oznacza po arabsku "mieszankę". I tym właśnie jest. To mieszanka kolorowych warzyw, egzotycznych przypraw i jajek.

Chociaż pierwotnie jest to danie śniadaniowe, może równie dobrze służyć jako obfity lunch lub kolacja.

1 porcja zawiera.

  • 323 kcal
  • 28 g węglowodanów
  • 15 g tłuszczów
  • 19 g białka

Na 2 porcje

  • ghee
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 500 g pomidorów
  • 20 g pieczarek
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 jajka
  • 20 g seru feta
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

    Najpierw przygotuj warzywa.

    Cebulę drobno posiekaj. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w mniejszą kostkę. Pokrój pomidory w ten sam sposób. Pokrój grzyby na plasterki. Obierz i zmiażdż czosnek.

    Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

  2. Roztop ghee na dużej patelni na małym ogniu. Następnie niech zrumienić drobno posiekaną cebulę.

  3. Dodaj cebulę do przygotowanej papryki i smaż przez 2 minuty, aby lekko się przypiekła. Następnie dodaj pomidory, pieczarki, koncentrat pomidorowy i dopraw zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, chili, solą i pieprzem.

    Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

  4. Przykryj patelnię pokrywką i dusić w niej mieszankę warzywną przez około 10 minut. Gotuj bez pokrywki przez kolejne 5 minut, aby mieszanina nieco zgęstniała. Następnie wymieszaj mieszaninę i użyj warzechę do zrobienia 4 dołków, w których rozbij jajka.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aby ugotować jajka.

  5. Podawaj shakshukę jeszcze ciepłą, posypaną serem feta i kolendrą. Udekoruj pitą lub innym ulubionym pieczywem.

  6. Nie zapomnij podzielić się wynikiem na Instagramie pod hashtagiem #vilgainprzepisy

    Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

    Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

    Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

Zakup używanych składników do przepisu

Składniki

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Ciasto krecika w szklance

Ciasto krecika w szklance

Zapiekana owsianka

Zapiekana owsianka

Nocna owsianka białkowa w szklance

Nocna owsianka białkowa w szklance

Zdrowe pierniczkowe pankejki z mąki orkiszowej

Zdrowe pierniczkowe pankejki z mąki orkiszowej

Zdrowa pasta jajeczna

Zdrowa pasta jajeczna

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Kasza manna fitness

Kasza manna fitness

Fit Tiramisu do szklanki

Fit Tiramisu do szklanki

Najszybszy białkowy mug cake ala banana bread

Najszybszy białkowy mug cake ala banana bread

Śniadanie w szklance - nocna owsianka 4x inaczej

Śniadanie w szklance - nocna owsianka 4x inaczej

Brownie z cukinii

Brownie z cukinii

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Muffinki bananowe z białkiem i czekoladą

Muffinki bananowe z białkiem i czekoladą

Cottage pankejks pełne białka

Cottage pankejks pełne białka

Zdrowe placuszki jabłkowe bez mąki, tylko z płatkami owsianymi

Zdrowe placuszki jabłkowe bez mąki, tylko z płatkami owsianymi