"Shakshuka" to obfity śniadaniowy przysmak, który narodził się w Afryce Północnej i stopniowo podbił świat. W Izraelu shakshuka stała się nawet tradycyjnym daniem. W innych krajach dumnie zdobi menu popularnych kawiarni śniadaniowych na całym świecie.
Shakshuka oznacza po arabsku "mieszankę". I tym właśnie jest. To mieszanka kolorowych warzyw, egzotycznych przypraw i jajek.
Chociaż pierwotnie jest to danie śniadaniowe, może równie dobrze służyć jako obfity lunch lub kolacja.
1 porcja zawiera.
- 323 kcal
- 28 g węglowodanów
- 15 g tłuszczów
- 19 g białka
Na 2 porcje
- ghee
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 500 g pomidorów
- 20 g pieczarek
- 70 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 jajka
- 20 g seru feta
- kolendra
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj warzywa.
Cebulę drobno posiekaj. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w mniejszą kostkę. Pokrój pomidory w ten sam sposób. Pokrój grzyby na plasterki. Obierz i zmiażdż czosnek.
-
Roztop ghee na dużej patelni na małym ogniu. Następnie niech zrumienić drobno posiekaną cebulę.
-
Dodaj cebulę do przygotowanej papryki i smaż przez 2 minuty, aby lekko się przypiekła. Następnie dodaj pomidory, pieczarki, koncentrat pomidorowy i dopraw zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, chili, solą i pieprzem.
-
Przykryj patelnię pokrywką i dusić w niej mieszankę warzywną przez około 10 minut. Gotuj bez pokrywki przez kolejne 5 minut, aby mieszanina nieco zgęstniała. Następnie wymieszaj mieszaninę i użyj warzechę do zrobienia 4 dołków, w których rozbij jajka.
Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aby ugotować jajka.
-
Podawaj shakshukę jeszcze ciepłą, posypaną serem feta i kolendrą. Udekoruj pitą lub innym ulubionym pieczywem.
-
Nie zapomnij podzielić się wynikiem na Instagramie pod hashtagiem #vilgainprzepisy