Kaiserschmarren, tłumaczony jako szarpaniec cesarski, to puszysty naleśnik, który po upieczeniu jest rozrywany. Wzięliśmy ten przepis pod swoje skrzydła i przedstawiamy go w jego zdrowszej wersji.
1 porcja zawiera.
- 436 kcal
- 48 g węglowodanów
- 16 g tłuszczów
- 25 g białka
Na 4 porcje
Ciasto:
- 120 g mąki orkiszowej
- 60 g waniliowego białka wegańskiego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- 40 g ghee
- 1 szczypta soli
Na górze:
- 1 łyżka Vilgain dżemu morelowego
- 5 g trzcinowego cukru pudru
- 20 g żurawiny
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie
-
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, białkiem, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie połącz z białkami. -
Wymieszaj garść żurawiny lub rodzynek z łyżką rumu i pozostaw do namoczenia.
-
Rozgrzej łyżkę ghee na patelni i usmaż połowę ciasta z obu stron. Następnie rozerwij i podawaj z rodzynkami, dżemem i cukrem pudrem.
Smacznego!