Kurczak Marengo

85 min.
Uwagi
Kurczak Marengo
Zdjęcie ilustracyjne, źródło: taste.com.au

Kurczak Marengo to tradycyjne francuskie danie, które podobno powstało w XIX wieku, kiedy kucharz Napoleona przygotował kurczaka z tego, co znalazł po bitwie pod Marengo. Kurczak jest smażony na oleju, a następnie duszony w sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem, winem, ziołami i grzybami. Podawany jest z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem i posypany natką pietruszki. Jest to proste, bardzo smaczne i pożywne danie.

1 porcja zawiera.

  • 323 kcal
  • 12 g węglowodanów
  • 7 g tłuszczów
  • 41 g białka

Na 4 porcje

Zobacz używane produkty

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso ręcznikiem papierowym.

  2. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor, około 15 minut.

  3. Przełóż kurczaka do formy do pieczenia i pozostaw w piekarniku nagrzanym do 180°C, aby utrzymywał ciepło podczas przygotowywania sosu.

  4. Na patelni, na której smażył się kurczak, podsmaż posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek na średnim ogniu, aż zmiękną, około 10 minut.

  5. Dodaj pomidory, wino, sól, pieprz, tymianek i oregano do smaku i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować sos, aż nieco się zredukuje, około 15 minut.

  6. Na innej patelni podsmaż pokrojone grzyby na maśle, aż zmiękną, około 10 minut. Dodaj je do sosu i wymieszaj.

  7. Wyjmij kurczaka z piekarnika i polać go sosem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz, aż kurczak będzie całkowicie upieczony, około 15 do 20 minut.

  8. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego!

Chcesz wiedzieć o każdym nowym przepisie?

Zapisz się, aby otrzymywać od nas cotygodniowe podsumowanie nowych przepisów.

Subskrybuj

Składniki

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Zapiekanki z ekstra porcją białka

Zapiekanki z ekstra porcją białka

Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Spaghetti z awokado

Spaghetti z awokado

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa pasta jajeczna

Zdrowa pasta jajeczna

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Penne z łososiem

Penne z łososiem