Pieczarki w panierce w piekarniku

25 min.
Uwagi
Pieczarki w panierce w piekarniku
Zdjęcie ilustracyjne, źródło: thelastfoodblog.com

Jesteś wegetarianinem i chcesz zastąpić klasyczny schabowy czymś innym niż panierowanym tofu? A co powiesz na grzyby? To świetny sposób na ich przetworzenie, a dzięki smażeniu w piekarniku zmniejszysz również liczbę kalorii i tłuszczu.

Zakup używanych składników do przepisu

1 porcja zawiera.

  • 323 kcal
  • 53 g węglowodanów
  • 6 g tłuszczów
  • 14 g białka

Na 4 porcje

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. Oczyść grzyby i odetnij głowę od nóg. Panierujemy tylko główki.

  3. W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, mielony czarny pieprz, czosnek w proszku i paprykę. W drugiej misce ubij jajka, a w trzeciej dodaj bułkę tartą.

  4. Najpierw obtocz każdy grzyb w mieszance mąki, następnie zanurz w ubitych jajkach, a na koniec obtocz w bułce tartej.

  5. Umieść owinięte grzyby na przygotowanej blasze do pieczenia i lekko spryskaj każdą z nich oliwą z oliwek w sprayu.

  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15‑20 minut, aż grzyby będą złociste i chrupiące.

  7. Gotowe panierowane grzyby podawaj natychmiast, najlepiej z ulubionym sosem lub dipem.

Składniki

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Zapiekanki z ekstra porcją białka

Zapiekanki z ekstra porcją białka

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Spaghetti z awokado

Spaghetti z awokado

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa pasta jajeczna

Zdrowa pasta jajeczna

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Gnocchi z pesto i mozzarellą

Gnocchi z pesto i mozzarellą

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Szybki kurczak z sosem z papryki

Szybki kurczak z sosem z papryki

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami