Vilgain Mak niebieski BIO – idealny do pieczenia, źródło wapnia i magnezu, z czeskich upraw ekologicznych
Vilgain Mak niebieski BIO - pełne składników odżywczych nasiona z czeskich upraw ekologicznych
Vilgain Mak niebieski BIO to tradycyjny środkowoeuropejski składnik, którego nie może zabraknąć w żadnej spiżarni. Nasiona maku niebieskiego pochodzą z czeskich upraw ekologicznych, które należą do czołówki w uprawie i przetwarzaniu maku niebieskiego.
Źródło wapnia i magnezu
Mak jest wyjątkowo bogaty w mikroelementy. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość magnezu, a także wapnia, którego zawiera do 12 razy więcej niż mleko czy ser. Jest również doskonałym źródłem błonnika i nienasyconych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, a także pomaga organizmowi wchłaniać witaminy pochowane w tłuszczu. Ponadto zawiera witaminę E i inne minerały, takie jak miedź, cynk i żelazo.
Niezastąpiony składnik w kuchni
Pasuje do każdej diety i choć większość osób kojarzy mak z wypiekami, jest to składnik wszechstronny. Można z niego zrobić na przykład mleko makowe lub olej makowy. Aby mieć pewność, że przetrwa jak najdłużej i nie zjełczeje, warto umyć go tuż przed użyciem.
Vilgain Mak niebieski w punktach:
- cały mak niebieski
- z uczciwych upraw ekologicznych
- źródło witamin, wapnia i innych minerałów
- dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych omega 3 i błonnika
- wszechstronny składnik do wypieków i innych kuchennych kreacji
100 g | |
Wartość energetyczna | 2198 kJ / 525 kcal |
Tłuszcze | 42 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,5 g |
Węglowodany | 8,6 g |
- w tym cukry | 3 g |
Błonnik | 20 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,07 g |
Składniki
Niebieski mak w całości BIO.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w temperaturze do 25 °C i wilgotności względnej do 70 %.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, NIP 29269555.