Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały

09. 12. 2024
Zweryfikowany przez Mgr. Kristýna Kovářová
Uwagi
4
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Minerały w formie chelatowej zyskują coraz większą popularność wśród użytkowników suplementów diety: zarówno przez sportowców, jak i osób prowadzących mniej aktywny tryb życia. Mimo to wciąż krąży wokół nich sporo niejasności, które warto wyjaśnić. Dlatego przygotowaliśmy najbardziej szczegółowy artykuł na temat minerałów w formie chelatowej. Gotowi? Zaczynamy!

Minerał czy pierwiastek śladowy?

Minerały są naturalnym składnikiem organizmów żywych, w tym także ludzkiego ciała. Pełnią one wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka – uczestniczą w przekazywaniu impulsów nerwowych, stanowią element niektórych tkanek i hormonów, a przede wszystkim działają jako biokatalizatory większości reakcji chemicznych zachodzących w naszym ciele. Możemy je podzielić na dwie główne grupy:

Makroelementy (minerały) – Do tej grupy należą minerały, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg. Są to dobrze znane pierwiastki, takie jak wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor i siarka.

Mikroelementy (pierwiastki śladowe) – Ta grupa obejmuje minerały, których dzienne zapotrzebowanie nie przekracza 100 mg. Najczęściej ich spożycie wynosi kilka lub kilkadziesiąt miligramów, a czasem nawet dziesiątki czy setki mikrogramów (μg). Do mikroelementów należą m.in. żelazo, cynk, miedź, selen czy jod.

Diglicynian żelaza + witamina C

Diglicynian żelaza kapsułki

Formy organiczne vs nieorganiczne

Minerały i pierwiastki śladowe w naszej diecie nie występują w postaci wolnych, samodzielnych substancji. Ze względu na swoją wysoką reaktywność są one obecne w formie soli, które mogą mieć pochodzenie nieorganiczne lub organiczne.

  1. Forma nieorganiczna: są to sole minerałów, takich jak tlenki, chlorki, siarczany, węglany lub fosforany.

  2. Forma organiczna: są to związki pochodzenia organicznego, takie jak cytrynian, fumaran, glukonian, mleczan, pikolinian, treonian lub bisglicynian.

Główną różnicą między tymi dwiema grupami jest ich pochodzenie. Formy nieorganiczne zazwyczaj charakteryzują się właściwościami fizykochemicznymi, które sprawiają, że są gorzej przyswajalne z przewodu pokarmowego do krwi. Natomiast formy organiczne zazwyczaj cechują się znacznie wyższą przyswajalnością, a co za tym idzie – lepszą biodostępnością dla naszego organizmu.

Glicynian magnezu

chelat magnezu kapsułki

Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały

Do organicznych form minerałów zalicza się także te w wiązaniach chelatowych, które jednak znacząco się różnią. Nazwa „chelat” pochodzi od greckiego słowa cheilos, oznaczającego „szczypce”. W wyniku połączenia minerału z substancjami zdolnymi do chelatacji, takimi jak niektóre aminokwasy, powstaje kompleks „aminokwas–minerał–aminokwas”, który swoją strukturą przypomina szczypce lub kleszcze. Taki kompleks tworzy wysoce przyswajalną formę minerału, przewyższającą inne jego formy pod względem biodostępności.

Więź chelatowa ma dodatkową zaletę – chroni przyswajalność minerałów przed wpływem niektórych składników diety, takich jak fityniany, błonnik, taniny czy fosforany. W ich obecności minerały w innych formach mogłyby być gorzej wchłaniane.

Obecnie najczęściej stosowaną formą chelatów jest tzw. bisglicynian (2 cząsteczki aminokwasu glicyny), który wiąże pożądany atom minerału. Możemy spotkać takie formy jak bisglicynian magnezu, cynku, żelaza, manganu czy miedzi.

Bisglycinate cynku

cynk chelatowany kapsułki

Co warto zapamiętać?

Chelaty mineralne są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm niż inne formy organiczne i nieorganiczne minerałów. Ta właściwość powinna odgrywać kluczową rolę przy wyborze suplementu diety zawierającego minerały i pierwiastki śladowe. Warto zatem szukać produktów, które w swoim składzie oferują minerały w formie bisglicynianu lub przynajmniej w dobrze przyswajalnych formach organicznych, takich jak cytrynian, fumaran, treonian czy glukonian.

W przypadku magnezu, standardem obecnie jest bisglicynian magnezu, a w przypadku cynku – bisglicynian cynku.

Minerały i pierwiastki śladowe w formie chelatów to nie tylko najlepiej przyswajalne, ale również bezpieczne formy, które są zatwierdzone przez przepisy Unii Europejskiej do stosowania w suplementach diety.

Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak odżywianie wpływa na zdrowie włosów? Pokażemy Ci, jakie produkty są najlepsze dla utrzymania zdrowych włosów.
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L‑teanina występuje naturalnie w liściach herbaty. Dzięki swojemu relaksującemu działaniu staje się coraz bardziej popularna także wśród suplementów diety. Jakie ma działanie i z jakich źródeł warto ją przyjmować?