Detoksykacja organizmu, przywrócenie rownowagi kwasowo- zasadowej oraz ogromna pomoc w odchudzaniu - to jedne z najczęściej używanych haseł w kontekście zielonych superfoods, takich jak chlorella i spirulina.
Dla jednych to podstawa zdrowej diety, dla innych jedynie nieskuteczne placebo. Jakie realne efekty można osiągnąć dzięki tym zielonym produktom i czy warto je stosować?
Chlorella i spirulina to produkty bogate w składniki odżywcze
Mówimy o zielonych superfoods, które zazwyczają są sprzedawane w postaci małych, suszonych i sprasowanych tabletek. Chlorella (alga występująca w wodach słodkich) i spirulina (cyjanobakteria pochodząca z tropikalnych jezior) to popularne suplementy diety, które coraz częściej są spotykane na półkach sklepów ze zdrową żywnością.
Co takiego kryje się w tych produktach? Poniższa tabela przedstawia najważniejsze składniki odżywcze w 10 g suszonego produktu (odpowiednik 1 większej porcji):
Chlorella | Spirulina |
Białko (około 4‑6 g) | Białko (około 5‑6 g) |
Witamina B1 (16% RWS) | Witamina B1 (16% RWS) |
Witamina B2 (36% RWS) | Witamina B2 (22% RWS) |
Witamina B6 (45% RWS) | Witamina B6 (6 % RWS) |
Witamina B12 (około 600‑700 % RWS) | Żelazo (16 % RWS) |
Żelazo (6‑40 % RWS) | Magnez (5 % RWS) |
Wysoka zawartość niezbędnych składników
Pomimo, że zarówno chlorella, jak i spirulina zawierają dużą ilość białka (40–60% całkowitej wartości), nie mogą być uznawane za jego idealne źródło. Dlaczego? Ponieważ jedno opakowanie tych produktów wystarczyłoby zaledwie na około 3 dni. Jedna porcja białka dla sportowców powinna zawierać 20‑40 g białka, co w przypadku chlorelli i spiruliny oznaczałoby spożycie około 60 g produktu (co odpowiada ponad 200 standardowym tabletkom, których koszt przekracza 100–200 zł.).
Bardziej interesujące jest występowanie niezbędnych pierwiastków, w szczególności łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Szczególnie chlorella jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B12. Spirulina również ją zawiera, aczkolwiek nie jest to forma w pełni użyteczna (pseudowitamina B12). Niektóre badania pokazują, że spirulina może również zwiększać poziom witaminy B12, dlatego zarówno chlorella, jak i spirulina są odpowiednie dla osób z niedoborem witaminy B12, wegetarian i wegan.
A skąd biorą się te "cudowne właściwości"?
Na liście wymienionych powyżej substancji nie ma jednak nic, czego nie moglibyśmy znaleźć w innych wartościowych odżywczo produktach spożywczych (owocach, warzywach, roślinach strączkowych, zbożach, mięsie). Dlaczego więc zaliczamy je do tzw. superżywności? Odpowiedzią są inne substancje występujące w tych zielonych roślinach, które mają typowe działanie antyoksydacyjne.
- W spirulinie jest to C‑fiocyjanina (do 20% suchej masy),
- W przypadku chlorelli możemy wspomnieć o chlorofilu (około 1,3% suchej masy).
BIO Spirulina
Pozytywny wpływ chlorelli i spiruliny na nasz organizm
1. Detoksykacja organizmu z metali ciężkich
Organizm posiada własne systemy detoksykacji, które umożliwiają usuwanie różnych obcych substancji i pierwiastków z organizmu, w tym metali ciężkich. Jednak chlorella, a zwłaszcza spirulina, wykazały w badaniach na myszach, że mają również zdolność usuwania metali ciężkich z organizmu, głównie dzięki swoim właściwościom bioakumulacyjnym.
Jeśli Twoje życie wiąże się z konsumpcją arsenu, kadmu lub rtęci (czy to z produktów przemysłowych, czy z zanieczyszczonej wody), chlorella i spirulina są dla Ciebie. Na szczęście problem ten prawdopodobnie nie dotyczy większości mieszkańców Czech i Słowacji. Dodanie chlorelli i spiruliny do ogólnego zdrowego stylu życia może wspomóc naturalną detoksykację organizmu.
2. Wsparcie funkcji układu odpornościowego
Spożywanie zielonej żywności może być również interesujące dla osób z osłabionym układem odpornościowym lub podczas epidemii grypy. Zarówno chlorella, jak i spirulina wykazują bowiem działanie wspierające funkcje odpornościowe (ze względu na wyższą produkcję immunoglobuliny‑A zarówno w chlorelli, jak i spirulinie), a tym samym mogą pomóc uniknąć nieprzyjemnych chorób.
Takie efekty są osiągane nawet w krótkim okresie czasu, dlatego suplementacja w ciągu kilku tygodni przed wystąpieniem epidemii jak najbardziej ma sens.
3. Ochrona układu sercowo‑naczyniowego
Patrząc na najczęstsze przyczyny zgonów w Czechach, oczywiste jest, że powinniśmy chronić nasz układ sercowo‑naczyniowy możliwie najlepiej. Dobrą wiadomością jest więc to, że chlorella i spirulina mogą nam w tym pomóc.
Spożywanie zielonej żywności może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i optymalizacji stosunku "dobrego" do "złego" cholesterolu we krwi.
Jednak sama zielona żywność nie wystarczy, dlatego ważne jest, aby wspierać zdrowie układu sercowo‑naczyniowego poprzez ogólną zmianę stylu życia.
4. Obniżenie poziomu cukru we krwi jako profilaktyka przed cukrzycą typu 2
Obniżenie poziomu cukru i insuliny we krwi wydaje się być dobrą profilaktyką zapobiegania cukrzycy typu 2. Według niektórych badań, wydaje się, że częściowo może nam w tym pomóc. Skuteczność osiąga się przy dawkach około 5‑10 g zielonej żywności dziennie (odpowiednik około 20‑40 tabletek).
Wciąż jednak najważniejszym czynnikiem pozostaje nasz styl życia, a zwłaszcza wybór odpowiednich lub nieodpowiednich produktów spożywczych oraz wystarczająca aktywność fizyczna.
5. Wsparcie wytrzymałości sportowej
Spirulina wykazała również w kilku badaniach, że może pozytywnie wpływać na wyniki sportowe. W tym przypadku wydaje się, że należy zastosować wyższe dawki przez co najmniej kilka tygodni (około 6–8 g, 25–30 tabletek dziennie), aby wspomóc aktywność wytrzymałościową.
Jeśli czekają Cię testy fizyczne i chcesz wspomóc swoją wydajność spiruliną, nie bój się regularnych wysokich dawek.
Nie pomogą w spalaniu tłuszczu
Badania w tej kwestii pokazują, że wpływ zielonej żywności na utratę wagi jest niewielki, albo wręcz żaden. Nawet spirulina i chlorella nie mogą pełnić funkcji "magicznych tabletek na odchudzanie", dlatego nadal powinniśmy polegać przede wszystkim na odpowiedniej diecie i regularnej aktywności fizycznej.
BIO Chlorella
Czy przyjmowanie chlorelli i spiruliny ma sens?
- Zielone rośliny należą do żywności o wysokiej wartości odżywczej, a ich włączenie do diety jest odpowiednie dla sportowców oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.
- Nie powinniśmy jednak oczekiwać nagłego i natychmiastowego poprawienia stanu zdrowia, a tym bardziej wydolności – raczej stanowią one jedynie małą pomoc i wsparcie w dążeniu do zdrowego stylu życia.
- Istnieje bowiem wiele innych zdrowych produktów, a nawet "superfoods", takich jak czosnek, imbir, kolorowe owoce i warzywa, czy kiszone i fermentowane produkty.
- A jeśli szukamy tańszej alternatywy dla popularnej zielonej żywności, możemy wówczas uprawiać zielony jęczmień w domu i regularnie dodawać go do koktajli lub sałatek warzywnych.
Jaka dawka jest naprawdę skuteczna?
Pamiętaj jednak o odpowiednim dawkowaniu, ponieważ powszechnie dostępne produkty nie są standaryzowanymi ekstraktami, lecz jedynie suszonym produktem w postaci sprasowanych tabletek. Aby uzyskać skuteczne dawki, często trzeba stosować wyższe ilości, niż te zalecane na opakowaniach.
Zanim zdecydujesz się na zakup, przemyśl, czy jesteś gotów zapłacić za powszechnie stosowane skuteczne dawki (5–10 g dziennie, 20–40 tabletek), ponieważ jeśli planujesz stosować tylko 3 tabletki dziennie (0,75 g), to zielone produkty nie będą miały praktycznie żadnego wpływu na Twoje zdrowie.
Greens Mix
Co warto zapamiętać?
Chlorella i spirulina należą do grupy zielonej żywności, które mogą wspomagać uzupełnianie żelaza oraz witamin z grupy B (chlorella jest dodatkowo bogatym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B12). Oprócz witamin i minerałów, zielone superfoods zawierają substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które mogą mieć dodatkowy pozytywny wpływ na organizm. Zielona żywność pomaga poprawić ogólny stan zdrowia, chroni układ sercowo‑naczyniowy, pomaga zwiększyć odporność i działa jako profilaktyka rozwoju cukrzycy typu 2. W przypadku kontaktu z metalami ciężkimi, spożywanie chlorelli i spiruliny może chronić przed możliwą toksycznością.
Spirulina może również odgrywać interesującą rolę w wydolności sportowej. Jej działanie może być korzystne dla biegaczy, rowerzystów, wioślarzy i pływaków, ponieważ wspomaga metabolizm tłuszczów i chroni masę mięśniową przed uszkodzeniem. Chlorella i spirulina wzbogacają dietę i zdrowy styl życia, jednak ich wadą jest stosunkowo wysoka cena przy regularnym stosowaniu w dawkach, które przynoszą naprawdę satysfakcjonujące efekty. Dlatego warto rozważyć tańsze alternatywy, takie jak zielony jęczmień, czosnek, imbir, kolorowe owoce i warzywa czy kiszone i fermentowane produkty spożywcze.