Zielona żywność: jakie są efekty stosowania chlorelli i spiruliny?

Zweryfikowany przez Mgr. Kristýna Kovářová
Uwagi
Zielona żywność: jakie są efekty stosowania chlorelli i spiruliny?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Detoksykacja organizmu, przywrócenie rownowagi kwasowo- zasadowej oraz ogromna pomoc w odchudzaniu - to jedne z najczęściej używanych haseł w kontekście zielonych superfoods, takich jak chlorella i spirulina.

Dla jednych to podstawa zdrowej diety, dla innych jedynie nieskuteczne placebo. Jakie realne efekty można osiągnąć dzięki tym zielonym produktom i czy warto je stosować?

Chlorella i spirulina to produkty bogate w składniki odżywcze

Mówimy o zielonych superfoods, które zazwyczają są sprzedawane w postaci małych, suszonych i sprasowanych tabletek. Chlorella (alga występująca w wodach słodkich) i spirulina (cyjanobakteria pochodząca z tropikalnych jezior) to popularne suplementy diety, które coraz częściej są spotykane na półkach sklepów ze zdrową żywnością.

Co takiego kryje się w tych produktach?  Poniższa tabela przedstawia najważniejsze składniki odżywcze w 10 g suszonego produktu (odpowiednik 1 większej porcji):

ChlorellaSpirulina
Białko (około 4‑6 g)Białko (około 5‑6 g)
Witamina B1 (16% RWS)Witamina B1 (16% RWS)
Witamina B2 (36% RWS)Witamina B2 (22% RWS)
Witamina B6 (45% RWS)Witamina B6 (6 % RWS)
Witamina B12 (około 600‑700 % RWS)Żelazo (16 % RWS)
Żelazo (6‑40 % RWS)Magnez (5 % RWS)

Wysoka zawartość niezbędnych składników 

Pomimo, że zarówno chlorella, jak i spirulina zawierają dużą ilość białka (40–60% całkowitej wartości), nie mogą być uznawane za jego idealne źródło. Dlaczego? Ponieważ jedno opakowanie tych produktów wystarczyłoby zaledwie na około 3 dni. Jedna porcja białka dla sportowców powinna zawierać 20‑40 g białka, co w przypadku chlorelli i spiruliny oznaczałoby spożycie około 60 g produktu (co odpowiada ponad 200 standardowym tabletkom, których koszt przekracza 100–200 zł.).

Bardziej interesujące jest występowanie niezbędnych pierwiastków, w szczególności łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Szczególnie chlorella jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B12. Spirulina również ją zawiera, aczkolwiek nie jest to forma w pełni użyteczna (pseudowitamina B12). Niektóre badania pokazują, że spirulina może również zwiększać poziom witaminy B12, dlatego zarówno chlorella, jak i spirulina są odpowiednie dla osób z niedoborem witaminy B12, wegetarian i wegan.

A skąd biorą się te "cudowne właściwości"?

Na liście wymienionych powyżej substancji nie ma jednak nic, czego nie moglibyśmy znaleźć w innych wartościowych odżywczo produktach spożywczych (owocach, warzywach, roślinach strączkowych, zbożach, mięsie). Dlaczego więc zaliczamy je do tzw. superżywności? Odpowiedzią są inne substancje występujące w tych zielonych roślinach, które mają typowe działanie antyoksydacyjne.

  • W spirulinie jest to C‑fiocyjanina (do 20% suchej masy),
  • W przypadku chlorelli możemy wspomnieć o chlorofilu (około 1,3% suchej masy).

BIO Spirulina

BIO Spirulina algi w proszku do picia

Pozytywny wpływ chlorelli i spiruliny na nasz organizm

1. Detoksykacja organizmu z metali ciężkich

Organizm posiada własne systemy detoksykacji, które umożliwiają usuwanie różnych obcych substancji i pierwiastków z organizmu, w tym metali ciężkich. Jednak chlorella, a zwłaszcza spirulina, wykazały w badaniach na myszach, że mają również zdolność usuwania metali ciężkich z organizmu, głównie dzięki swoim właściwościom bioakumulacyjnym.

Jeśli Twoje życie wiąże się z konsumpcją arsenu, kadmu lub rtęci (czy to z produktów przemysłowych, czy z zanieczyszczonej wody), chlorella i spirulina są dla Ciebie. Na szczęście problem ten prawdopodobnie nie dotyczy większości mieszkańców Czech i Słowacji. Dodanie chlorelli i spiruliny do ogólnego zdrowego stylu życia może wspomóc naturalną detoksykację organizmu.

2. Wsparcie funkcji układu odpornościowego

Spożywanie zielonej żywności może być również interesujące dla osób z osłabionym układem odpornościowym lub podczas epidemii grypy. Zarówno chlorella, jak i spirulina wykazują bowiem działanie wspierające funkcje odpornościowe (ze względu na wyższą produkcję immunoglobuliny‑A  zarówno w chlorelli, jak i spirulinie), a tym samym mogą pomóc uniknąć nieprzyjemnych chorób.

Takie efekty są osiągane nawet w krótkim okresie czasu, dlatego suplementacja w ciągu kilku tygodni przed wystąpieniem epidemii jak najbardziej ma sens.

3. Ochrona układu sercowo‑naczyniowego

Patrząc na najczęstsze przyczyny zgonów w Czechach, oczywiste jest, że powinniśmy chronić nasz układ sercowo‑naczyniowy możliwie najlepiej. Dobrą wiadomością jest więc to, że chlorella i spirulina mogą nam w tym pomóc.

Spożywanie zielonej żywności może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poziomu cholesteroluoptymalizacji stosunku "dobrego" do "złego" cholesterolu we krwi.

Jednak sama zielona żywność nie wystarczy,  dlatego ważne jest, aby wspierać zdrowie układu sercowo‑naczyniowego poprzez ogólną zmianę stylu życia.

4. Obniżenie poziomu cukru we krwi jako profilaktyka przed cukrzycą typu 2

Obniżenie poziomu cukru i insuliny we krwi wydaje się być dobrą profilaktyką zapobiegania cukrzycy typu 2. Według niektórych badań, wydaje się, że częściowo może nam w tym pomóc. Skuteczność osiąga się przy dawkach około 5‑10 g zielonej żywności dziennie (odpowiednik około 20‑40 tabletek).

Wciąż jednak najważniejszym czynnikiem pozostaje nasz styl życia, a zwłaszcza wybór odpowiednich lub nieodpowiednich produktów spożywczych oraz wystarczająca aktywność fizyczna.

5. Wsparcie wytrzymałości sportowej

Spirulina wykazała również w kilku badaniach, że może pozytywnie wpływać na wyniki sportowe. W tym przypadku wydaje się, że należy zastosować wyższe dawki przez co najmniej kilka tygodni (około 6–8 g, 25–30 tabletek dziennie), aby wspomóc aktywność wytrzymałościową.

Jeśli czekają Cię testy fizyczne i chcesz wspomóc swoją wydajność spiruliną, nie bój się regularnych wysokich dawek.

Nie pomogą w spalaniu tłuszczu

Badania w tej kwestii pokazują, że wpływ zielonej żywności na utratę wagi jest niewielki, albo wręcz żaden. Nawet spirulina i chlorella nie mogą pełnić funkcji "magicznych tabletek na odchudzanie", dlatego nadal powinniśmy polegać przede wszystkim na odpowiedniej diecie i regularnej aktywności fizycznej.

BIO Chlorella

BIO Chlorella algi w proszku do picia

Czy przyjmowanie chlorelli i spiruliny ma sens?

  • Zielone rośliny należą do żywności o wysokiej wartości odżywczej, a ich włączenie do diety jest odpowiednie dla sportowców oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.
  • Nie powinniśmy jednak oczekiwać nagłego i natychmiastowego poprawienia stanu zdrowia, a tym bardziej wydolności – raczej stanowią one jedynie małą pomoc i wsparcie w dążeniu do zdrowego stylu życia.
  • Istnieje bowiem wiele innych zdrowych produktów, a nawet "superfoods", takich jak czosnek, imbir, kolorowe owoce i warzywa, czy kiszone i fermentowane produkty.
  • A jeśli szukamy tańszej alternatywy dla popularnej zielonej żywności, możemy wówczas uprawiać zielony jęczmień w domu i regularnie dodawać go do koktajli lub sałatek warzywnych.

Jaka dawka jest naprawdę skuteczna?

Pamiętaj jednak o odpowiednim dawkowaniu, ponieważ powszechnie dostępne produkty nie są standaryzowanymi ekstraktami, lecz jedynie suszonym produktem w postaci sprasowanych tabletek. Aby uzyskać skuteczne dawki, często trzeba stosować wyższe ilości, niż te zalecane na opakowaniach.

Zanim zdecydujesz się na zakup, przemyśl, czy jesteś gotów zapłacić za powszechnie stosowane skuteczne dawki (5–10 g dziennie, 20–40 tabletek), ponieważ jeśli planujesz stosować tylko 3 tabletki dziennie (0,75 g), to zielone produkty nie będą miały praktycznie żadnego wpływu na Twoje zdrowie.

Greens Mix

Zielony proszek do picia

Co warto zapamiętać?

Chlorella i spirulina należą do grupy zielonej żywności, które mogą wspomagać uzupełnianie żelaza oraz witamin z grupy B (chlorella jest dodatkowo bogatym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B12). Oprócz witamin i minerałów, zielone superfoods zawierają substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które mogą mieć dodatkowy pozytywny wpływ na organizm. Zielona żywność pomaga poprawić ogólny stan zdrowia, chroni układ sercowo‑naczyniowy, pomaga zwiększyć odporność i działa jako profilaktyka rozwoju cukrzycy typu 2. W przypadku kontaktu z metalami ciężkimi, spożywanie chlorelli i spiruliny może chronić przed możliwą toksycznością.

Spirulina może również odgrywać interesującą rolę w wydolności sportowej. Jej działanie może być korzystne dla biegaczy, rowerzystów, wioślarzy i pływaków, ponieważ wspomaga metabolizm tłuszczów i chroni masę mięśniową przed uszkodzeniem. Chlorella i spirulina wzbogacają dietę i zdrowy styl życia, jednak ich wadą jest stosunkowo wysoka cena przy regularnym stosowaniu w dawkach, które przynoszą naprawdę satysfakcjonujące efekty. Dlatego warto rozważyć tańsze alternatywy, takie jak zielony jęczmień, czosnek, imbir, kolorowe owoce i warzywa czy kiszone i fermentowane produkty spożywcze.

Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Chlorofil: co to i jej działanie
Chlorofil: co to i jej działanie
Chlorofil jest najbardziej znany jako zielony barwnik biorący udział w procesie fotosyntezy. Jego spożycie bywa jednak wychwalane jako cudowny sposób na poprawę zdrowia. Dowiedz się, co jest prawdą i poznaj inne interesujące fakty w tym artykule!
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak odżywianie wpływa na zdrowie włosów? Pokażemy Ci, jakie produkty są najlepsze dla utrzymania zdrowych włosów.
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L‑teanina występuje naturalnie w liściach herbaty. Dzięki swojemu relaksującemu działaniu staje się coraz bardziej popularna także wśród suplementów diety. Jakie ma działanie i z jakich źródeł warto ją przyjmować?
Ashwagandha: co to, jej działanie i dawkowanie
Ashwagandha: co to, jej działanie i dawkowanie
Ashwagandha to zioło stosowane w tradycyjnej medycynie kultur Wschodu od tysięcy lat ze względu na swoje pozytywne działanie, od wsparcia zdrowia psychicznego po zwiększenie energii i witalności. W tym artykule omówiono jej zalety, a także ryzyko i możliwe dawkowanie.
Zioła na PMS i bolesne miesiączki
Zioła na PMS i bolesne miesiączki
Miesiączka może czasami sprawiać, że życie staje się dość niekomfortowe - dlatego w tym nowym artykule znajdziesz 5 ziół, które mają pozytywny wpływ na cykl menstruacyjny i pomogą Ci złagodzić niepożądane objawy PMS.