Chlorofil: co to i jej działanie

Zweryfikowany przez RNDr. Tomáš Novotný a Mgr. Kristýna Kovářová
Uwagi
Chlorofil: co to i jej działanie
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę
  • Chlorofil to nazwa zielonego barwnika, który jest niezbędny w procesie zwanym fotosyntezą w roślinach, sinicach i niektórych algach.
  • Niektóre badania sugerują, że spożywanie chlorofilu może pomóc między innymi w gojeniu się skóry lub utracie wagi.
  • Jego rozpuszczalna w wodzie forma, chlorofilina, zawierająca miedź i sód, jest stosowana w suplementach diety.

O chlorofilu i fotosyntezie uczymy się już w szkole podstawowej, ale czy wiesz, że znajduje on zastosowanie nie tylko jako naturalny zielony barwnik, ale także wspiera zdrowie człowieka? W tym artykule skupimy się na możliwej suplementacji, potencjalnych korzyściach i zagrożeniach związanych z tym pigmentem.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil to pigment, który nadaje roślinom zielony kolor. Następnie rośliny wykorzystują go do pozyskiwania składników odżywczych wraz ze światłem słonecznym. Jednym z najprostszych sposobów na włączenie go do diety jest spożywanie zielonych warzyw (lucerna, szpinak...). Innym pokarmem szczególnie bogatym w chlorofil jest trawa pszeniczna, którą można kupić online lub w specjalistycznych sklepach.

Gdzie można znaleźć chlorofil lub chlorofilinę?

Naturalnie występujący chlorofil można znaleźć, jak wspomnieliśmy powyżej, w zielonych warzywach, na przykład: trawie pszenicznej, zielonej fasoli, szpinaku, pietruszce, rukoli, groszku lub porach.

Według Oregon State University, jedna filiżanka surowego szpinaku zawiera około 24 mg chlorofilu. Pietruszka ma około 19 mg na filiżankę. Pozostałe zawierają średnio od 4 do 15 mg.

WSKAZÓWKA: Jeśli chodzi o chlorofil, zwróćcie uwagę na warzywa, które mają intensywnie zieloną powierzchnię, ale jaśniejszy środek (np. brokuły czy szparagi) – jaśniejsze wnętrze może wskazywać na niższą zawartość chlorofilu.

Innym popularnym sposobem spożywania chlorofilu jest suplementacja w postaci suplementów diety, dostępnych w formie kropli, tabletek lub kapsułek. Jak wspomniano powyżej, większość suplementów zawiera chlorofilinę - rozpuszczalną w wodzie pochodną naturalnego chlorofilu, która jest potencjalnie lepiej wchłaniana przez organizm.

Ponownie, według Oregon State University, zalecana dawka suplementów chlorofiliny wynosi od 100 do 300 mg dziennie w trzech podzielonych dawkach. Jednak większość tych suplementów różni się stężeniem i składem. Najbardziej podstawowe opcje spożycia to:

Przed włączeniem chlorofilu jako suplementu diety (lub przy zwiększonym spożyciu warzyw bogatych w ten składnik) zawsze skonsultuj się z lekarzem lub innym specjalistą. W skrajnych przypadkach mogą bowiem wystąpić niepożądane skutki uboczne, szczególnie jeśli regularnie przyjmujesz inne leki lub masz istniejące problemy zdrowotne.

BIO Chlorella

BIO Chlorella

3 potencjalne korzyści ze spożywania chlorofilu

  • Gojenie się skóry: chlorofilina wykazała potencjalne działanie w redukcji stanu zapalnego oraz w hamowaniu wzrostu bakterii w ranach skórnych. Może być również skuteczna w leczeniu innych problemów skórnych, co potwierdzają wyniki dwóch pilotażowych badań. Jedno z nich, przeprowadzone w 2015 roku na grupie 10 osób z trądzikiem, odnotowało poprawę stanu skóry po trzech tygodniach stosowania żelu z chlorofiliną.
  • Spowolnienie starzenia: chlorofil może działać jako środek przeciwstarzeniowy. Wyniki badania donoszą, że stosowanie żelu zawierającego chlorofilinę na skórę zmniejszyło oznaki fotostarzenia (spowodowane ekspozycją na słońce) - skóra leczona chlorofiliną poprawiła się podobnie jak skóra leczona tretinoiną, kremem na receptę.
  • Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka: w jednym z badań na zwierzętach stwierdzono zmniejszenie liczby nowotworów wątroby o 29 do 63% i nowotworów żołądka o 24 do 45%, w zależności od dawki chlorofilu. Ponadto naukowcy sugerują, że codzienne stosowanie doustnego chlorofilu znacznie zmniejszyło rozmiar guza u myszy, którym przeszczepiono ludzkie komórki raka trzustki. Ale chociaż wyniki badań na zwierzętach są obiecujące, badania z udziałem ludzi zostały przeprowadzone dopiero niedawno i potrzeba więcej badań, aby przetestować tę hipotezę.

Jakie badania wymagają jeszcze czasu?

  • Kontrola wagi: jednym z popularnych twierdzeń związanych z chlorofilem jest redukcja wagi. Jednak badania na ten temat są obecnie bardzo ograniczone: badanie z 2014 r. z udziałem 38 kobiet wykazało, że osoby, które przyjmowały suplement z zielonych błon roślinnych zawierający chlorofil, doświadczyły większej utraty wagi niż grupa, która nie przyjmowała suplementu.
  • Pozytywny wpływ na składniki krwi: badanie pilotażowe z 2004 roku sugeruje, że trawa pszeniczna, która zawiera około 70% chlorofilu, może zmniejszać zapotrzebowanie na transfuzje krwi u osób z talasemią. Warto jednak podkreślić, że autorzy badania nie stwierdzili jednoznacznie, iż to chlorofil był głównym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie potrzeby transfuzji – korzyści mogą wynikać z działania samej trawy pszenicznej, a nie wyłącznie z chlorofilu.

Chociaż chlorofil ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, istnieje niewiele odpowiednich badań naukowych na ich poparcie i wszystkie wymagają dalszych badań. Inne potencjalne korzyści zdrowotne, które wymagają dalszych badań, obejmują: zwiększenie poziomu energii, wpływ na równowagę hormonalną lub ulgę w zapaleniu stawów i fibromialgii.

BIO Spirulina

BIO Spirulina

Możliwe zagrożenia związane ze spożywaniem chlorofilu?

Naturalny chlorofil i chlorofilina należą do ogólnie bezpiecznych substancji. Istnieją jednak pewne możliwe skutki uboczne, na które należy uważać:

  • problemy trawienne
  • biegunka
  • zielone, żółte lub czarne stolce, które można pomylić z krwawieniem z przewodu pokarmowego
  • swędzenie lub pieczenie przy miejscowym stosowaniu
  • naukowcy nie zbadali jeszcze skutków stosowania chlorofilu u kobiet w ciąży lub karmiących piersią

Co warto zapamiętać?

Chlorofil można znaleźć w roślinach, warzywach lub przyjmować jako suplement. Oprócz wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów, badania wskazują na pewne korzyści zdrowotne dla organizmu, takie jak redukcja trądziku i ogólna poprawa jakości skóry. W przypadku wielu innych potencjalnych efektów dane są jednak dość ograniczone i wymagają dalszych badań.

Zielona żywność: jakie są efekty stosowania chlorelli i spiruliny?
Zielona żywność: jakie są efekty stosowania chlorelli i spiruliny?
Niewiele suplementów diety zyskało taką popularność wśród ludzi, jak popularna zielona żywność na czele z chlorellą i spiruliną. Jaki wpływ ma ta zielona żywność na nasz organizm i w jaki sposób może poprawić jakość naszego życia?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak odżywianie wpływa na zdrowie włosów? Pokażemy Ci, jakie produkty są najlepsze dla utrzymania zdrowych włosów.