Pewnego dnia budzisz się z wizją: „To jest ten dzień, dziś coś zmienię. Zmieniam swoją dietę, kupuję karnet na siłownię i będę wyglądać jak te dziewczyny z Instagrama”. Zaczynasz od pierwszego posiłku dnia – śniadania. Zamiast ulubionych płatków z mlekiem sięgasz po granolę, która od dawna czekała w spiżarni na swoją chwilę, i czujesz się z tym świetnie. Nie masz najmniejszych wątpliwości co do słuszności swojego wyboru, ponieważ granola to ulubiony produkt wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. Czy tego typu zmiana naprawdę ma sens?
Czym są płatki śniadaniowe i czy naprawdę są takie zdrowe?
Płatki śniadaniowe to nic innego jak przemysłowo przetworzone zboża (pszenica, żyto, owies, kukurydza...), które najczęściej spożywane są z produktami mlecznymi na śniadanie. Na rynku dostępnych jest wiele płatków śniadaniowych, a samo wymienienie ich byłoby długim (i nudnym) artykułem.
Jaka jest różnica między musli a granolą?
- Musli: podstawą powinny być płatki uzupełnione suszonymi owocami, orzechami, nasionami.
- Granola: granola może mieć taką samą bazę jak musli. Różnica polega na tym, że ten smakołyk jest zawsze pieczony z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego, roztopionego masła), co nadaje mu chrupkość, którą lubisz.
- Wytłaczane płatki zbożowe: to tutaj znajdują się wszystkie ulubione przez dzieci czekoladowe kulki, poduszki, pierścienie we wszystkich kolorach, a także płatki kukurydziane.
Musli pieczone
Co można wynieść z takiego śniadania?
W obszernym artykule Williams (2014) zebrał wyniki 232 badań dotyczących spożycia płatków śniadaniowych i doszedł do interesującego wniosku!
Ludzie, którzy codziennie jedzą płatki śniadaniowe w porównaniu do tych, którzy wybierają inny rodzaj śniadania. Jakie są różnice?
- mają wyższe ogólne spożycie błonnika,
- otrzymują więcej witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza i cynku (płatki śniadaniowe są często wzbogacane tymi witaminami i minerałami),
- mają wyższe ogólne spożycie węglowodanów, mniej tłuszczu i tyle samo białka, ale takie samo całkowite spożycie energii w ciągu dnia.
Jakie są możliwe negatywne strony płatków śniadaniowych?
Zanim weźmiemy na celownik jakąkolwiek żywność, należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań.
- Jaki jest właściwie mój cel?
- Co ten produkt mi daje?
- Czy ten produkt pasuje do mojej diety?
Podstawą naszej diety powinny być prawdziwe, nieprzetworzone produkty, takie jak świeże owoce, warzywa, mięso, jajka, naturalne produkty mleczne, rośliny strączkowe, ziemniaki, ryż i orzechy. Jeśli spełniasz te warunki, nie widzę problemu w okazjonalnym spożywaniu płatków, które nie mają idealnie czystego składu. Warto jednak myśleć o tym, co jemy w kontekście całego dnia. Ogólnie można powiedzieć, że potencjalne wady płatków śniadaniowych to:
- niższa zawartość białka w porównaniu do innych rodzajów śniadań (jajka, dobrej jakości szynka, ser...)
- wyższa zawartość węglowodanów (zwłaszcza prostych, czyli cukrów)
- wyższa zawartość soli (np. płatki kukurydziane)
- sporadyczna obecność nieodpowiednich tłuszczów w składzie (tłuszcze stałe).
Które płatki śniadaniowe są najzdrowsze?
| Płatki śniadaniowe (100g) | Wartość energetyczna | Białko (g) | Węglowodany (g) | Cukry (g) | Tłuszcze (g) | Błonnik (g) | Sól (g) |
| Vilgain Pieczone musli bananowo‑kakaowe | 1889 kJ/452 kcal | 13 | 46 | 13 | 22 | 9 | 0,01 |
| Vilgain Granola Maple Pecan | 2148 kJ/516 kcal | 12 | 43 | 16 | 31 | 8,1 | 0,29 |
| Vilgain Protein granola Cinnamon Crunch | 2012 kJ/481 kcal | 22 | 40 | 17 | 24 | 7,3 | 0,01 |
| Nestlé Nesquik | 1590 kJ/380 kcal | 8,5 | 75,2 | 22,4 | 2,8 | 8,6 | 0,23 |
| Nestlé Corn Flakes | 1611 kJ/385 kcal | 7,3 | 82,6 | 9 | 1,3 | 4,1 | 2,03 |
| Nestlé Cini Minis | 1729 kJ/413 kcal | 5,8 | 72,6 | 24,9 | 9,3 | 6,5 | 0,89 |
| Bonavita Granola Super Fruti | 1790 kJ/427 kcal | 5,8 | 66 | 24 | 8,7 | 17 | 0,35 |
| Emco Minds posypka czekoladowa | 1640 kJ/392 kcal | 14 | 57 | 8,2 | 9,8 | 9,6 | 0,04 |
Deficyt kalorii determinuje utratę wagi
Myśleliście, że sama zmiana czekoladowych kulek na musli wesprze wasze wysiłki w odchudzaniu? Gdy spojrzymy na tabelę i przypomnimy sobie fakt, że redukcja masy ciała następuje w wyniku deficytu kalorycznego, odpowiedź jest jasna – niewiele to zmieni.
Czy to naprawdę bez różnicy, czy zalejemy mlekiem granolę pełną orzechów i owoców, czy płatki kukurydziane?
Jak wspomnieliśmy powyżej, zależy to od celów, makra, ogólnego spożycia energii i innych czynników. Na przykład, jeśli chcesz zjeść pożywne śniadanie, które zawiera zdrowe tłuszcze, więcej błonnika i mniej węglowodanów, sięgnij po Vilgain Baked Muesli, Granola lub Protein Granola.
Produkty te zawierają większą ilość orzechów, nasion, płatków, suszonych owoców i mniej dodanych cukrów niż inne popularne płatki śniadaniowe, w których cukier znajduje się na drugim miejscu wśród składników. Z drugiej strony, zboża o wyższej zawartości węglowodanów i niższej zawartości tłuszczu i błonnika mogą stanowić świetny posiłek przedtreningowy lub potreningowy, ponieważ węglowodany mogą w takich przypadkach działać na twoją korzyść.
Granola proteinowa
Co warto zapamiętać?
W dzisiejszym artykule przyjrzeliśmy się różnym rodzajom płatków śniadaniowych. Okazało się, że choć niektóre na pierwszy rzut oka wydają się niezdrowe, a inne obiecują „chrupiącą drogę do zdrowia”, różnice w ich składzie nie są aż tak znaczące. Spożywanie płatków może przynieść pewne korzyści, jednak podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę na skład i ocenić, jak wpisują się w naszą dietę. Szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość cukru.




