Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO – tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO – tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
Vilgain Oliwa z oliwek extra virgin BIO - oliwa tłoczona na zimno, produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w Grecji
Oliwa z oliwek extra virgin w jakości BIO Vilgain jest produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w rejonie Rethymno na Krecie. Najlepszej jakości oliwki są ręcznie zbierane z drzewa koroneiki - króla drzew oliwnych. Aby zagwarantować 100% jakość, czystość i świeżość, zaopatrujemy się bezpośrednio u producenta, poddajemy produkt regularnym testom i nie korzystamy z żadnych komercyjnych pośredników.
Wysoka zawartość korzyści zdrowotnych
W celu maksymalnego zachowania korzyści zdrowotnych, oliwki są tłoczone na zimno do postaci oliwy z oliwek. Dzięki tej metodzie przetwarzania oliwa ma około 100 razy większą zawartość polifenoli niż rafinowana oliwa z oliwek i około 10 razy większą niż oliwa z wytłoczyn z oliwek.
Oliwa z oliwek wyróżnia się zawartością zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ponadto w oliwie z oliwek można znaleźć inne substancje bioaktywne, takie jak skwalen, fitosterole, witamina E i szereg korzystnych polifenoli, w tym flawonoidy.
Wysoki udział oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej jest jedną z teorii, dlaczego ten rodzaj diety charakteryzuje się niską zapadalnością na choroby układu krążenia.
Idealny pomocnik w zimnej kuchni
Oliwa z oliwek może wytrzymać obróbkę cieplną, ale jej korzystne substancje są najlepiej zachowane, gdy jest używana w zimnej kuchni. Oliwa z oliwek ma charakterystyczny owocowy aromat i typowy oliwkowy smak. Można na przykład skropić nią sałatkę warzywną lub dodać do dressingu lub winegretu.
Vilgain Oliwa z oliwek extra virgin BIO w punktach:
- nierozcieńczona oliwa z oliwek extra virgin
- produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w Grecji
- tłoczona na zimno
- wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- nadaje się do gotowania na zimno
- jakość BIO
Składniki
BIO oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno.
Kraj pochodzenia.
Tabele kaloryczne
100 ml | |
Wartość energetyczna | 3389 kJ / 824 kcal |
Tłuszcz | 92 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 13 g |
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 73 g |
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 6 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Uwaga
- Żywność.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.