- Białko serwatkowe / Whey protein (110)
- Przekąski, czekoladki i słodycze (80)
- Konserwy (28)
- Masła orzechowe (1)
- Słodziki i przyprawy (4)
- Białko serwatkowe / Whey protein (110)
- Przekąski, czekoladki i słodycze (80)
- Konserwy (28)
- Masła orzechowe (1)
- Słodziki i przyprawy (4)
- Artykuły śniadaniowe (26)
- Orzechy, nasiona i suszone owoce (5)
- Makarony, ryż, kasze, rośliny strączkowe (16)
- Suplementy diety dla kobiet (1)
- Gotowanie i pieczenie (42)
- Batony białkowe i przekąski (36)
- Superfoods (1)
- Suplementy na stawy (1)
- Białka wegańskie (7)
- Białka kazeinowe (17)
- Mieszanki białek (16)
- Edycja o niskiej zawartości cukru (13)
- Napoje (5)
- Napoje sportowe (4)
- Zamiennik posiłku (9)
- Nootropiki (1)
- Odżywki węglowodanowe (7)
- Spalacze tłuszczu (1)
- Białka jaj (1)
Żywność wysokobiałkowa
Zgodnie z rozporządzeniem WE 1924/2006 żywność wysokobiałkowa to taka, w której białko stanowi co najmniej 20% wartości energetycznej.
Jednak białko to nie tylko ilość, ale również jakość, którą można określić na podstawie aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu człowieka i muszą być spożywane w postaci pokarmu.
Białka pochodzenia zwierzęcego
Białka pochodzące ze źródeł zwierzęcych są powszechnie uważane za lepsze źródło białka ze względu na złożone spektrum aminokwasów egzogennych. Źródła zwierzęce o najwyższej zawartości białka to:
- chude mięso(wołowina, wieprzowina, indyk, kurczak)
- ryby i owoce morza(tuńczyk, łosoś, sardynki, dorsz)
- suszone mięso
- białka jaj
- sery (parmezan, cheddar, ser żółty)
- białka (mleko, serwatka, kazeina)
Białka roślinne
Białka ze źródeł roślinnych charakteryzują się niższą jakością, ze względu na niepełne spektrum aminokwasów egzogennych, oraz niższym wykorzystaniem w porównaniu do białek zwierzęcych. Jednym z najprostszych rozwiązań jest odpowiednie łączenie białek roślinnych lub spożywanie ich w większych ilościach. Wysokobiałkowe pokarmy roślinne to:
- nasiona(dynia, sezam, chia)
- rośliny strączkowe(orzeszki ziemne, ciecierzyca, groch, soczewica)
- orzechy (migdały, pistacje)
- białka roślinne
- produkty sojowe: tempeh, tofu, seitan