Przekształciliśmy ten amerykański klasyk w wersję fit i ograniczyliśmy znaczną ilość kalorii. Oczaruje Cię zwłaszcza wspaniałym jesiennym połączeniem jabłek i cynamonu.
1 porcja zawiera.
- 231 kcal
- 26,9 g węglowodanów
- 10 g tłuszczów
- 5,1 g białka
Na 8 porcji
- 160 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki kokosowej
- 60 g ksylitolu
- 80 g masła
- 110 ml wody
- 400 g jabłek
- 10 g soku z cytryny
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 7 g skrobi kukurydzianej
- 15 g ksylitolu
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj mąkę, słodzik, masło i wodę. Wyrobić sztywne ciasto, które będzie się trzymać razem.
-
Podziel na większą i mniejszą część. Większą rozwałkuj i wypełnij nią dno i brzeg formy.
-
Wymieszaj pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, słodzikiem, skrobią kukurydzianą i cynamonem. Gałka muszkatołowa jest opcjonalna, ale gorąco ją polecamy.
-
Formę wypełniamy jabłkami, a na wierzch kładziemy drugą część ciasta, pokrojoną w plastry. To również przetestuje naszą cierpliwość:) Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 37 minut.
-
Smacznego.