Jeśli szukasz łatwego i błyskawicznego deseru, który jest jednocześnie smaczny, zbilansowany odżywczo i sycący, to właśnie go znalazłeś.
Puszyste ciasto makowe nadzialiśmy soczystym twarogiem i słodkimi śliwkami. Rezultatem jest wspaniałe ciasto, które nadaje się jako deser do popołudniowej kawy lub szybkie śniadanie.
1 porcja zawiera.
- 205 kcal
- 12,7 g węglowodanów
- 13,1 g tłuszczów
- 9,6 g białka
Na 18 porcji
- 6 jajek
- 170 g słodziku w proszku
- 130 g mleka
- 90 g oleju kokosowego
- 200 g mąki orkiszowej
- 200 g maku
- 30 g białka słony karmel
- 250 g twarogu półtłustego
- słodzik do smaku
- 20 g budyniu waniliowego
- 140 g śliwek
- 12 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
-
Ubij jajka ze słodzikiem i białkiem na pianę. Powoli wmieszaj mleko i roztopiony olej kokosowy, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Następnie lekko wymieszaj do połączenia.
-
Blachę do pieczenia (o wymiarach 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzić i ułożyć na nim kopce twarogu wymieszanego z cukrem i budyniem w proszku. Na koniec ułożyć śliwki według uznania.
-
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)