Upały już pukają do drzwi, a to jest dokładnie czas na lekką sałatkę. Wypróbuj tę sałatkę z soczewicy, która może smakować nawet wegetarianom, a jednocześnie jest bogata w białko.
1 porcja zawiera.
- 472 kcal
- 50 g węglowodanów
- 16 g tłuszczów
- 27 g białka
Na 8 porcji
- 500 g czarnej soczewicy
- 200 g seru feta
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 600 g ogórków
- 2 czerwone cebule
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g migdałów
- 2 Vilgain tortille pełnoziarniste
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 soki z cytryny
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty suszonego czosneku
Przygotowanie
-
Gotuj czarną soczewicę, którą namoczyłeś co najmniej 2 godziny wcześniej, we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie miękka.
-
Pomidorki koktajlowe i ogórek pokrój w półksiężyce, czerwoną cebulę w paski, oliwki w krążki.
-
Ostatnim punktem jest dressing: sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszony czosnek. Na koniec wymieszaj wszystko z soczewicą, warzywami i posiekanymi oliwkami. Posyp serem feta i dodaj posiekane migdały, aby uzyskać chrupiący element.
-
Smacznego!